KBK trail – 19.5.2018

Kot prvo moram omeniti, da je to zelo zanimiva trasa s štartom v dolini v vasi Kopačnica, ki se takoj prične vzpenjati proti vasi Leskovica in nato proti vrhu, ki je že od tu dobro viden. Na vrhu Blegoša sem bil nazadnje verjetno pred dvajsetimi leti ali še dlje. Za to sem že pozabil, da je ta gora dokaj kopasta, da ni prehude strmine. Ker trasa ne gre direktno proti vrhu, ampak je speljana po gozdnih cestah, je veliko možnosti za ne preveč naporen tek. Sam zadnji del proti vrhu malo štajga, tako, da so tukaj tekli samo oni najbolj nabrušeni gorski tekači. Ostali pa, kakor kdo po svojih sposobnostih.

Na vrhu lep razgled, samo za občudovanje ni bilo veliko časa, ker je pred tabo še kakih 11 km spusta nazaj v dolino. Na dveh fotkah se vidijo rastišča encijana, ki jih je bilo z veseljem pogledat. Do koče pod Blegošem je nekaj strmine, kjer je potrebna pazljivost, od koče naprej pa gozdna cesta, ki je dopuščala kar soliden tempo. Ob pogledih na slikovito okolico kilometri hitro bežijo in že sem bil pred zadnjima dvema km, kjer je pa bil kolovoz nekako najslabši za tek. Tudi to je bilo kar hitro za mano in sem  že pri kozolcu, kjer smo štartali pred dvema urama in pol. Uradna izmera proge je nekaj metrov manj kot 20 km, no meni je pokazala ura skoraj 1 km manj pri skoraj 1.200 m vzpona in seveda toliko spusta . Po bližnjicah jo nisem mogel mahnit, ker je bila proga res skrbno pripravljena, kakor tudi vsa ostala organizacija celotnega dogodka. Res prireditelji si zaslužijo upravičeno vse pohvale.

Drugo leto bo že deseta ponovitev KBK -ja, tako, da s temi občutki, ki sem jih v soboto doživel, ne bo težka odločitev za ponovno udeležbo. Upam, da še navdušim koga iz gamsje druščine.

Lahko še rečem, da marsikdo ne ve, kje je ta Kopačnica, ker je to le mala vas. Tudi jaz sem bil eden takšnih do letošnjega januarja. Nahaja se v dolinici v enem od odcepov iz Poljanske doline. Na zemljevidu eminentnejše turistične ponudbe, se naj bi ravno v Kopačnici v nekaj letih uredil glamping resort center. Investitor naj bi pa bil podjetnik iz Ljubnega, kjer že ima takšen kamp.

Janez

SLIKE

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja